Een druppel op een gloeiende plaat of je hart achterna.


 

Waar gaan we aan de slag?

Met een klein team zijn we op een missie van Dokters van de Wereld naar het Haydom Luhteran Hospital. Voor mijn collega Matthijs Botman voelde het als thuiskomen want hij heeft hier al vele jaren gewerkt. Haydom Lutheran Hospital is een ziekenhuis gelegen in de stad Haydom aan het westelijke uiteinde van de regio Manyara. Het ziekenhuis ligt ongeveer 300 km ten zuidwesten van Arusha. Het ziekenhuis werd in 1955 gesticht door de Noorse lutherse missie. Het is momenteel eigendom van en wordt geëxploiteerd door de Evangelisch-Lutheraanse kerk van Tanzania.

Dokters van de wereld

Dokters van de Wereld is onderdeel van het internationale Médecins du Monde- netwerk. Samen met 15 andere delegaties komen wij in binnen- en buitenland op voor het universele recht op gezondheid, met als belangrijkste speerpunt, toegang tot gezondheidszorg voor mensen die hiervan uitgesloten zijn.

Het fundament van Dokters van de Wereld is sterk gebouwd op vrijwilligers. Samen met betrokken medische professionals, actieve leden, jong talent en de vaste medewerkers zetten we ons actief in voor het recht op gezondheid.

Het team

Bestaat uit Matthijs Botman (plastisch chirurg), Jan Brommundt (anesthesist), Thom Hendriks (Arts internationale gezondheidszorg), Nicole Faithfull (Dokters van de Wereld) en Johanne (Joop) de Vries (Surgical camp coordinator)

Brandwondenzorg in Tanzania

In ontwikkelingslanden komen ernstige brandwonden bij kinderen vaak voor; families koken op veel plaatsen op open vuur. Kinderen spelen hier dichtbij en kunnen in het vuur vallen of krijgen kokende olie of water over zich heen. Er is uiteraard geen gespecialiseerde brandwondenzorg, zoals we die in Nederland kennen, voorhanden.

Preventie is veel belangrijker dan de gezondheidszorg.